Jedzenie to nieodłączny element wakacji w Meksyku! Kuchnia meksykańska jest tak pyszna i tak różnorodna, że nowych dań można kosztować codziennie nawet przez rok. Jej najważniejszym składnikiem są świeże warzywa, których w Meksyku nie brakuje. Ja w kuchni meksykańskiej zakochałam się po uszy.
Podróżując do nowych miejsc zawsze staram się smakować lokalnych dań. Tak samo było też w trakcie mojej podróży po Meksyku. Oczywiście kuchnia meksykańska znana jest na całym świecie i w wielu miejscach można znaleźć przysmaki meksykańskie. Dobrze więc znałam dania takie jak tacos lub burrito. Jednak te dania w wykonaniu kucharzy meksykańskich smakują zupełnie inaczej! Poznałam także wiele innych dań, o których wcześniej nie słuszałam jak np. huevos rancheros czyli przysmak śniadaniowy.Jedno jest pewnie, Meksykanie wiedzą jak dobrze gotować i z Meksyku nikt głodny nie wyjedzie 🙂
Kuchnia meksykańska. Moje ulubione dania, które próbowałam w Meksyku
Ja zdecydowanie głodna nie chodziłam a i wręcz przeciwie. Meksykanie lubią syto zjeść już od rana, więc moje śniadania wyglądały bardziej jak wystawna kolacja. Oto dania, które próbowałam i które najbardziej zapadły mi w pamięci.
Guacamole
Guacamole to bez wątpienia wizytówka kulinarna Meksyku i jedna z moich ulubionych przekąsek. Kuchnia meksykańska pewnie tak bardzo przypadła mi do gustu, gdyż uwielbiam awokado i mogłabym je jeść kilogramami. A nie ma nic lepszego niż dobrze przyrządzone guacamole. A w skład tradycyjnego guacamole wchodzi oczywiście awokado, trochę cebuli i pomidorów pokrojonych w małą kostkę, ostra papryczka, limonka, sól i pieprz. Awokado najpierw jest rozdrabniane i potem dodaje się pozostałe składniki. Całość podaje się z czipsami tortilli. Najlepsze guacamole to takie przyrządzane zaraz przed podaniem. W meksykańskich restauracjach często guacamole przygotowywane jest przy stoliku tuż przed podaniem. I takie właśnie smakuje najlepiej!
Meksykanie jedzą guacamole jako przystawkę przed daniem głównym lub nawet jako dodatek do dania głównego. Bardzo popularne jest dodawanie guacamole, na przykład, do burrito.
Taco
Taco to bardzo popularna meksykańska przekąska, która dobrze znana jest także w Europie. Jest to niewielkich rozmiarów tortilla wykonana z mąki kukurydzianej lub pszennej i podawana z różnymi dodatkami. Obecnie w Meksyku taco podawane są z najróżniejszymi dodatkami. Od mięs takich jak kurczak, wołowina, przez ryby, krewetki aż do taco wegańskich. Można ich posmakować w każdej restauracji ale są one także popularnym street food serwowanym w budkach na ulicy. Taco są idealne na przekąskę lub przystawkę do dania głównego.
Burrito
Większą siostrą taco jest burrito. W odróżnieniu od taco, tortilla do buritto przygotowywana jest jedynie z mąki pszennej i jest znacznie większa. Takie tradycyjne wypełnienie buritto meksykańskiego to fasola, ryż i mięso. Obecnie w Meksyku i poza można znaleźć bardziej urozmaicone wersje wypełnienia buritto. Do fasoli, ryżu i mięsa dodawane są warzywa, guacamole, ser, śmietana. Popularne są też buritto z owocami morza i wegetariańskie.
Enchilladas
Można powiedzieć, że enchilladas to meksykański odpowiednik włoskiej lasagne! Zamiast płatów lasagne do przygotowania enchilladas używa się tortilli kukurydzianej. Tortillę pokrywa się sosem, wypełnia nadzieniem i zwija w rurkę jak naleśnika. Następnie rurki układa się w naczyniu żaroodpornym i pokrywa sosem oraz serem. W restauracjach meksykańskich można znaleźć kilka rodajów sosów:
- czerwony (enchillada roja) – wykonany na bazie pomidorów i czerwonej papryki chilli
- zielony (enchilladas verdes) – na bazie zielonej papryki chilli
Enchilladas wypełniane są mięsem, rybami, warzywami. Podawane są najczęściej z ryżem lub chipsami tortilli a także śmietaną lub guacamole.
Quesadilla
Kuchnia meksykańska kocha tortillę i kolejnym daniem z wykorzystaniem tortilli jest quesadilla! Głównym składnikiem quesadilli jest tortilla kukurydziana oraz ser. Na tortillę nakłada się ser i składa się ją na pół. Następnie ogrzewa się ją na małm ogniu tak żeby się nie spiekła, ale żeby ser się stopił. Tradycyjna quesadilla zawiera jedynie ser, ale w Meksyku często można znaleźć bardziej współczesne wersje, na przykład z warzywami lub mięsem. Quesadilla fajnie smakuje ze śmietanką lub guacamole.
Zupa Aztecka
Na dobrą pogodę w Meksyku nie ma co narzekać, a mimo to kuchnia meksykańska skrywa w sobie kilka gorących, rozgrzewających zup. Jedną z nich jest zupa Aztecka. Robiona jest ona na bazie pomidorów i ostrej papryki z dodatkiem smażonej tortilli, awokado i śmietany. Jest naprawdę smaczna i nada się nawet w upalne dni.
Fajitas
Fajita to jedno z najlepiej prezentujących się dań w Meksyku. Zamawiasz bowiem jedno danie, a dostajesz je na kilku talerzykach. Fajita to znów tortilla pszenna lub kukurydziana podawana z grillowanym mięsem, grillowanymi warzywami i sosami. Zazwyczaj fajita podawana jest na osobnej patelni, na której dochodzą do siebie grillowane warzywa (cebula, papryka) oraz kawałki mięsa. Na osobnym talerzyku podawana jest tortilla i do tego osobno podawana jest śmietanka, guacamole i pomidory. Taką fajitę można przyrządzić sobie samemu według własnych upodobań.
Początkowo fajita podawana była z mięsem wołowym, ale dziś można spotkać bardziej urozmaicone wersje, np. z wieprzowiną, kurczakiem, warzywne, z krewetkami lub mieszane.
Owoce Morza
W kuchni meksykańskiej królują także owoce morza i ryby przygotowywane na wiele różnych sposobów. Można je znaleźć jako dodatek do popularnych meksykańskich dań takich jak taco, burrito, fajita, a także jako danie główne. Najbardziej popularnymi owocami morza są zdecydowanie krewetki, które są świeże i smakują wyśmienicie.
Aguachille
Aquachille to bardzo, ale to bardzo orzeźwiające danie, która podawane jest głównie jako przekąska przed daniem głównym. A co zapewnia aquachille ten orzeźwiający posmak – limonka! Aguachille to krewetki podawane w sosie wykonanym z limonki, papryczki chilli, soli, cebuli i świeżego ogórka. Można jeść bez niczego lub z chipsami tortilli. Idealne danie na upalne dni!
Marquesita
Po odkryciu marquesity już nie jadłam żadnych innych słodkości w Meksyku. Jest to naleśnik zwinięty tak jak taco i wypełniony różnymi słodkościami. Kupujący sam wybiera dodatki. Ja najbardziej lubilam marquesitę z nutellą, bananem i truskawkami. W smaku marquesita przypomina trochę rożek lodowy. Z dodatkami smakuje wyśmienicie. Sprzedawane są one zazwyczaj w budkach na ulicy.
Huevos Rancheros
Huevos rancheros to najbardziej popularne danie śniadaniowe w Meksyku. Każda knajpka w Meksyku serwuje swoją wersję huevos rancheros. W każdej z wersji znajdą się z pewnością jajka podawane na pszennej lub kukurydzianej tortilli. Całość polewana jest gorącym sosem pomidorowo-paprykowym. Do tego podawane jest awokado, ser i kolendra. Bardzo syte danie i dosyć ciekawe w smaku.
Empanada
Empanada to taki niewielki pierożek wypełniany mięsem, serami lub warzywami i smażony na oleju lub zapiekany. Jest to moja ulubiona przekąska, której zawsze szukam będąc w Hiszpanii. Empanadę często też znajdowałam w meksykańskich restauracjach i piekarniach. Najlepiej smakuje taka podawana na ciepło, ale na zimno też jest niczego sobie.
Owocowa Margarita
I na sam koniec to, co tygryski lubią najbardziej, czyli margerita! Przyznam, że takiej zwykłej margerity nie lubię ale owocowa margerita jest niesamowita! A najlepsza margerita to ta z marakują. Smak jest zwyczajnie obłędny. Tak dobrą margeritę z marakują piłam jedynie w Meksyku. W Europie jeszcze nie udało mi się znaleźć miejsca, które dorównałoby Meksykowi 🙂
Ciekawe fakty
🌍 Położenie | Meksyk |
💬 Język urzędowy | hiszpański |
🌤 Klimat | tropikalny |
💰 Waluta | peso (MXN) |
⛪ Religia | katolicyzm |
⏰ Strefa czasowa | UTC –8 do –6 – zima; UTC –7 do –5 – lato |
🍜 Lokalna kuchnia | guacamole, taco, buritto, ceviche, aguachile, chilaquiles, empanadas, huevos rancheros, quesadilla, marquesitas |