Kuchnia marokańska nie ma sobie równych. Jej prostota i niepowtarzalny smak zachwycą każdego. Szczegół tkwi w przyprawach, które nadają potrawom jedyny w swoim rodzaju smak i aromat. Marokański kuskus, tagine, chleb wypiekany w piecu to rarytasy kuchni marokańskiej, które możesz przyrządzić sam w domu.
Jeżeli zwiedziłeś już cały Marrakesz i nie masz ochoty na wyprawę w góry, lub zwyczajnie nie masz planu na spędzenie dnia, to serdecznie polecam skorzystanie z lekcji gotowania. Ja skusiłam się na tę opcję i uważam, że był to jeden z najmilej spędzonych dni w Maroko. Nie tylko nauczyłam się, jak przyrządzić tradycyjny kuskus i tagine, ale poznałam wiele przypraw i spędziłam cudowny dzień na farmie poza miastem.
O mojej lekcji gotowania
W Marrakeszu i innych miastach marokańskich bez problemu znajdziesz oferty różnych szkół gotowania. Możesz udać się do lokalnych biur turystycznych w Medinie lub poszukać online. Ja skorzystałam z opcji online i swoją lekcję gotowania odbyłam w Atelier Chef Tarik. Atelier znajduje się na farmie ok 45 jazdy samochodem od Marrakeszu. W cenę kursu wchodzi transport z hotelu, więc nie musisz martwić się o dojazd. Bardzo polecam wybranie szkoły gotowania, która znajduje się na lokalnej farmie, ponieważ będziesz miał również idealną okazję do zwiedzenia marokańskiej wsi.
A atelier zostaliśmy przywitani przez szefa kuchni, który był naszym nauczycielem, i jego trzy pomocnice. Dziewczyny, które tam pracują pochodzą ze wioski obok i tak naprawdę praca w atelier jest dla nich wybawieniem. Gdyby nie wsparcie właściciela atelier, musiałyby wyjść za mąż w wieku 15 lat za pierwszego lepszego kandydata. Dzięki pracy w atelier mogą nauczyć się angielskiego, zdobyć fach w ręku i stać się niezależne.
Na początku zostaliśmy poczęstowani herbatą i wyjaśniono nam na czym polega rytuał picia herbaty w Maroko. Potem nastąpiła kilkunastominutowa prezentacja przypraw, dostaliśmy swoje fartuchy i czapki kucharskie i zostaliśmy zabrani do kuchni. W kuchni czekały już na nas przyszykowane stanowiska i pracowaliśmy w grupach. Każda z grup miała do przygotowania trzy rodzaje tangine, kuskus oraz trzy rodzaje sałatek. Szef kuchni dokładnie wyjaśnił nam, jak przygotować każdą z potraw i pomagał w razie problemów.
Każda z przygotowywanych przez nas potraw była bardzo prosta, bo i taka jest kuchnia marokańska. Nie powinieneś, więc mieć problemów z odtworzeniem dań w domu. Poniżej zamieszczam przepisy na wszystkie potrawy, które gotowaliśmy. Mam nadzieję, że Ci zasmakują 🙂
Przepisy na potrawy kuchni marokańskiej
Tak jak wspomniałam kuchnia marokańska jest bardzo prosta i szczegół tak naprawdę tkwi w przyprawach. Musisz więc wiedzieć jakie przyprawy powinny być użyte w poszczególnych daniach i w jakich ilościach. Marynata, jaką używasz do mięsa to podstawa. Zaczynamy więc od przepisów na marynaty, które z resztą mogą być wykorzystane w innych daniach, również kuchni polskiej. Dobra marynata, to podstawa dania na miarę Michelina 😉
Marynaty
- Słodka marynata – cynamon, imbir, kurkuma, sól i czarny pieprz. Ta marynata wykorzystywana jest do przygotowania tangine z jagnięciny.
- Cytrynowa marynata – imbir, kurkuma, sól i czarny pieprz. Ta marynata sprawdzi się doskonale w tangine z kurczakiem.
- Zwykła marynata – słodka papryka, imbir, kurkuma, sól i pieprz. Taką marynatę przyrządzamy do tangine wegetariańskiego i kuskusu z warzywami.
- Zwykła marynata z kminkiem – kminek, słodka papryka, imbir, kurkuma, sól i pieprz. Ta marynata sprawdzi się z w rybnym tangine i marokańskich sałatkach.
Tangine z kurczakiem, oliwkami i cytryną
Zaczynamy od przepisu na tangine z kurczakiem. Oto składniki:
- 1 kilogram kurczka, podzielony na 8 części
- Łyżeczka imbiru
- Ćwierć łyżeczki pieprzu
- Dwie łyżki oliwy
- sól
- 3 ząbki przeciśniętego czosnku
- 1 cebula
- cytryna
- Kilka zielonych oliwek
- Pół szklanki wody
- Ćwierć kubka posiekanej kolendry
- Ćwierć kubka posiekanej natki pietruszki
Kurczaka ułóż w naczyniu, następnie dodaj do niego wszystkie wymienione wyżej składniki i gotuj pod przykryciem do miękkości.
Tagine z jagnięcioną i suszonymi śliwkami
Składniki:
- Kilka kawałków jagnięciny bez kości
- Dwie szklanki wody
- Dwie pałki cynamonu
- Łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka pieprzu
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka imbiru
- 250 gram suszonych śliwek
- Szczypta szafranu
- 4 Łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Znów wszystko wymieszaj ze sobą i gotuj pod przykryciem do miękkości.
Tagine wegetariańskie
Składniki potrzebne do przyrządzenia tagine wegetariańskiego:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki słodkiej papryki
- Szczypta szafranu
- Sól i pieprz
- 2 średnie ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 duża cukinia
- 2 małe rzepki
- 1 średia papryka
- 1 średni pomidor
Ułóż wszystkie składniki w naczyniu i gotuj do miękkości.
Kuskus
Kuskus został przygotowany w dosyć ciekawy sposób. Szef najpierw wymieszał suchy kuskus z oliwą z oliwek i solą. Następnie podlał kuskus gorącą wodą. Zrobił to na oko. Następnie przez 10 minut gotował ten kuskus na parze. W domu możemy zrobić to w zwykłym naczyniu do gotowania na parze. W atelier został do tego wykorzystany starodawny garnek parowy, który został zaklejony przez kucharza klejem. Zobacz, jak to wygląda na zdjęciu.
Czy warto zapisać się na lekcje gotowania w Marrakeszu
Zdecydowanie polecam każdemu lekcję gotowania w Marrakeszu. Po skończonym gotowaniu wszyscy kursowicze usiedli razem i mieliśmy okazję spróbować naszych wyrobów. Na koniec poczęstowano nas deserem i oczywiście herbatą. Przyznam, że nie sądziłam, że kurs gotowania sprawi mi aż taką frajdę i z pewnością będę korzystać z tej opcji podczas moich podróży 🙂
Jeżeli nie zdecydujesz się skorzystać z kursu gotowania, to koniecznie musisz spróbować tagine i kuskusu w jednej z marokańskich restauracji.