Paella to danie narodowe Hiszpanów. Można je znaleźć w każdej restauracji, w każdym hiszpańskim mieście. Paella dla Hiszpanów jest jak pierogi dla Polaków – danie które każdy zna i umie przyrządzić. W Hiszpanii paellę można zjeść jako danie główne lub jako tapas. Najważniejsze, że zawsze jest świeża, podawana prosto z ognia!
Uwielbiam kuchnię hiszpańską, a w szczególności grillowane owoce morza i paellę! Moja ulubiona paella to ta z owocami morza i dużą ilością warzyw. Od kilku lat już przyrządzam paellę sama w domu. Próbowałam wielu różnych przepisów i składników i egzamin zawsze zdaje paella właśnie z kurczakiem i owocami morza. Poniżej wrzucam przepis na paellę, który zawsze się sprawdza. Nie jestem wybitną kucharką, a hiszpańska paella wychodzi za każdym razem.
Czym jest paella
Paella to danie, które obecne było w kuchni hiszpańskiej już prawdopodobnie w X wieku. Wtedy to właśnie Arabowie panujący w Hiszpanii rozpoczęli uprawę ryżu, czyli głównego składnika paelli. Mieszkańcy przygotowywali różne dania, w których mieszali ryż z rybami i przyprawami. W ten sposób dania z ryżem gościły na stołach mieszkańców Hiszpanii przez wieki. Paella jaką znamy dziś narodziła się w Walencji. Początkowo paella w Walencji była skromnym daniem dla chłopstwa zawierającym obok ryżu cebulę, pomidory, ślimaki i czasami mięso królika. W XIX wieku z rozwojem społecznym coraz powszechniejsze zaczęły stawać się wyjścia socjalne, na których podawana była właśnie paella. Stała się ona znacznie bogatszym daniem do którego dodawano kurczaka, kaczkę i warzywa. Po raz pierwszy nazwę paella użyto w 1840 roku.
Słowo paella pochodzi z języka katalońskiego i oznacza patelnię, bo właśnie w Walencji przyrządzano to danie na płytkiej i dużej patelni. Taka tradycyjna paella z Walencji, którą można zjeść nawet dziś zawiera: ryż, kurczaka, mięso królika, kaczkę, ślimaki, szafran, sól, oliwę, pomidory, słodką paprykę.
Tak naprawdę do paelli można dodać najróżniejsze składniki. Popularne są dania wegetariańskie, z czarnym ryżem, mięsne lub z owocami morza. W paelli bardzo ważny jest sposób przygotowania a nie same składniki.
Paella: przepis na domową paellę
Przygotowanie paelli składa się z 3 części. Najpierw przygotowuję bulion warzywny. Bulion możesz przygotować tego samego dnia lub nawet kilka dni wcześniej. Odradzam użycie kostki rosołowej zamiast bulionu z prawdziwych warzyw, bo paella zupełnie straci smak. Uwierz mi na słowo, bo na początku przygotowywałam danie właśnie z kostką rosołową. Od momentu, kiedy gotuję bulion moja paella smakuje o niebo lepiej.
Następnie przygotowuję już danie główne. Używam do tego specjalnej patelni, którą kupiłam w Hiszpanii. Jeżeli takiej nie masz to sprawdzi się zwykła patelnia z dużą średnicą i grubym dnem.
Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników oraz sposób przygotowania.
Bulion warzywny
Składniki na bulion warzywny:
- 4x małe marchewki (lub 3x średnie)
- 1x średni korzeń pietruszki
- 4x łodyżki selera naciowego
- 1/3 główki czosnku
- 1/2 większej cebuli
- 1/4 korzenia selera
- Kawałek kapusty (1/5 małej główki)
- Świeża pietruszka
- 2 litry wody
- 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrałam, dokładnie umyłam i ułożyłam w większym garnku. Zalałam wodą i trzymałam na największym ogniu do momentu zagotowania. Potem zmniejszyłam ogień i gotowałam przez 90 minut. Pod koniec gotowania dodałam świeżą pietruszkę. Dla podkręcenia smaku można dodać łyżkę masła lub łyżkę sosu sojowego.
Ja zawsze przygotowuję więcej bulionu, przelewam do słoika lub butelki i wkładam do zamrażarki.
Paella
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 300 gram ryżu parabolicznego
- 3 połówki różnokolorowej papryki
- 1 pomidor
- 1 łyżka koncentratu
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek zielonego groszku z puszki
- 1 pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki białego wina
- Owoce morza (ja dałam świeże małże oraz krewetki). Sprawdzą się też mrożone mieszanki owoców morza
- Szafran, sól, pieprz, czerwona papryka
Przygotowanie:
Najpierw rozgrzałam na patelni pokrojoną na małe kawałki pierś z kurczaka. Po 2 minutach dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, pomidora i groszek. Podsmażałam przez 3 minuty a następnie dodałam czosnek, koncentrat i słodką paprykę. Potem zwiększyłam ogień i wlałam wino. Czekałam kilka minut aż odparuje. Następnie dodałam ryż i podsmażałam przez 3 minuty cały czas mieszając. Rozłożyłam ryż równomiernie na całej patelni i zalałam całość bulionem. Dodałam szafran. Od momentu dolania oleju, paelli już nie wolno mieszać. Warzywa pod bulionem będą bulgotać, co jest normalne. Paella będzie gotowa w momencie, kiedy ryż będzie ugotowany i miękki. Zawsze sprawdzam poziom ugotowania ryżu. Jeżeli jest jeszcze twardy to dolewam więcej bulionu.
Kiedy ryż jest gotowy, zmniejszam ogień i kładę na górę owoce morza. Zakrywam patelnię folią aluminiową i czekam 4-5 minut aż owoce do siebie dojdą. Potem odkładam patelnię na bok i czekam 3-4 minuty aż do siebie dojdzie.
Voila! Paella jest gotowa do jedzenia!
Sos pietruszkowy
Składniki:
- Świeża pietruszka
- 2x ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W międzyczasie przygotowuję sosik. Siekam świeżą pietruszkę, dodaję kilka łyżek oliwy z oliwek (dobrej jakości) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam wszystko a następnie już na talerzu miksuję z paellą.
Alternatywnie można też posypać danie samą pietruszką lub szczypiorkiem.
Ja paellę podaję z cytryną oraz kieliszkiem białego wina. Najlepsza jest taka zaraz z patelni, ale można też przechować ją w lodówce i odgrzać następnego dnia.