Po raz pierwszy proszek matcha spróbowałam w Japonii. Nie wiedziałam za bardzo czym jest i jak smakuje. Pokochałam ten japoński smakołyk od samego początku. Do gustu szczególnie przypadła mi zwykła herbata oraz latte. Próbowałam także wielu różnych deserów, ciast i ciasteczek… Matchę w japońskiej kuchni można znaleźć wszędzie.
Nie jest przesadą stwierdzenie, że matcha to podstawowy składnik kuchni japońskiej. Japończycy uwielbiają ten zielony proszek i dodają go do wszystkiego. Matchę znaleźć można w napojach, deserach, daniach wytrawnych a nawet lodach. Jeżeli w Japonii zobaczysz zielone ciastko lub napój to najprawdopodobniej będzie to potrawa z dodatkiem właśnie matchy. Ta wyjątkowa zielona herbata ma bardzo aromatyczny smak. Zazwyczaj do potraw dodaje się jej bardzo małą ilość, tak aby nadać jedynie delikatny smak. Ja przyznam, że będąc w Japonii herbatę z matchy piłam kilka razy dziennie, bo tak bardzo mi smakowała. Nie do końca urzekły mnie lody lub inne desery, bo zwyczajnie smak matchy za bardzo się w nich dla mnie przebijał. Jest to też zupełnie inny smak od tradycyjnych europejskich przypraw i dodatków, do którego pewnie trzeba się przyzwyczaić. A warto jest stosować matchę w kuchni, bowiem ma ona wiele właściwości leczniczych.
Czym jest matcha
Matcha jest to zielony proszek otrzymywany z liści zielonej herbaty. Procesy wytwarzania matcha i zwykłej zielonej herbaty różnią się od siebie. W przypadku proszku matcha liście krzewów 3-4 tygodnie przed zbiorami są przykrywane matami, aby uchronić je przed słońcem. Dzięki tej czynności wzrost jest spowolniony, liście nabierają blado-zielonego koloru i wytwarzają się aminokwasy. W kolejnym kroku liście są zbierane, suszone i ścierane na drobny proszek.
Właściwości matchy
Przez swój wyjątkowy proces powstawania, proszek matcha ma wiele właściwości zdrowotnych. Oto niektóre z nich:
- Jest to bardzo silny antyoksydant pozwalający utrzymać układ odpornościowy w dobrej formie i zwalczać wirusy.
- Ochrania wątrobę.
- Poprawia pamięć i koncentrację.
- Pomaga spalić zbędne kalorie.
- Podnosi poziom energii i poprawia samopoczucie.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
- Doskonale oczyszcza organizm.
- Bogate źródło witaminy C, cynku, magnezu.
Co można zrobić z matchy
Z matchy można zrobić dosłownie wszystko i tak naprawdę łatwiej i szybciej można zrobić listę potraw do których nie jest zalecane dodanie matchy… Wspomniałam już, że Japończycy dodają ten zielony proszek do dosłownie każdej potrawy. Kilka najbardziej popularnych opcji, które spotkasz w japońskich restauracjach i kawiarenkach to:
- Zwykła herbata, latte, smoothie
- Kruche ciasteczka, torty, ciasta, pączki, muffiny
- Lody i desery lodowe
- Naleśniki i gofry
- Granola
- Pudding
- Suflet
- Makarony
- Sosy
- Dodatek do zup
Herbata matcha – jak parzyć
Całe szczęście nie trzeba jechać aż do Japonii, aby zasmakować herbaty matcha. Można ją wykonać samemu w domu. Nie musimy wcale wiernie odwzorowywać tradycyjnego japońskiego rytuału parzenia herbaty. Wystarczy jedynie, że zaopatrzymy się w podstawowy sprzęt.
Składniki i sprzęt
Oto lista rzeczy i składników potrzebnych do przygotowania herbaty matcha:
- Proszek matcha. Ja swój proszek przywiozłam z Japonii, ale bez problemu można do dostać w sklepach stacjonarnych z japońską żywnością lub w sklepach online.
- Matchawan, czyli czarka do matchy.
- Chasen, czyli bambusowa trzepaczka. Potrzebna będzie do mieszania herbaty.
- Chashaku, czyli bambusowa łyżeczka. Łyżeczka służy do odmierzania proszku.
Cały ekwipunek można dostać w sklepach internetowych. Ja zamówiłam cały zestaw do przygotowywania herbaty matcha, ale możesz też kupić wszystkie poszczególne rzeczy osobno. Z całą pewnością należy zaopatrzyć się w bambusową trzepaczkę. Miseczkę lub łyżeczkę z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Alternatywnie zamiast bambusowej trzepaczki możesz użyć spieniacz do mleka – to będzie taka zupełnie nowoczesna matcha!
Przygotowanie
Po zebraniu całego sprzętu możemy zacząć przyrządzanie herbaty.
KROK 1: 1,5 łyżeczki proszku matcha przesyp przez sitko do miseczki (matchawan). Nie musisz koniecznie przesypywać proszku przez sitko, ale lepiej jest to zrobić, żeby uniknąć grudek.
KROK 2: Do proszku dodaj mniej więcej 80 ml wody w temperaturze 80 stopni.
KROK 3: Używając chasen, czyli bambusowej trzepaczki wymieszaj proszek z wodą. Wykonuj przy tym ruchy w kształcie litery „M” lub „W”. Mieszaj tak przez 10-15 sekund.
KROK 4: Przelej matchę do filiżanki i delektuj się smakiem 😉
Przepis na sernik matcha
Zainspirowana zastosowaniem matchy i ogromna ilością potraw z tego zielonego proszku, postanowiłam przyrządzić sernik z dodatkiem proszku matcha. Jest to sernik na zimno, więc przygotowanie zajęło mi nie więcej niż 30 minut. Przepis zaczerpnęłam ze strony CoDoJedzenia.pl i trochę zmodyfikowałam.
Spód
Zaczęłam najpierw od przygotowania kruchego spodu. Potrzebne mi było:
- 250 gram ciasteczek digestive
- 50 gram masła
Masło rozpuściłam, ciasteczka pokruszyłam w ręce i całość zblendowałam. Równomiernie rozłożyłam całość na okrągłej brytwance wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyłam spód do lodówki na mniej więcej godzinę.
Sprawdzi się też tutaj zwykłe kruche ciasto.
Masa serowa
Następnie zabrałam się za przygotowywanie masy serowej. Do masy potrzebne mi było:
- Pół kilko twarogu
- 250 gram serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- Żelatyna
- 100 gram cukru pudru
- 2 łyżki proszku matcha
- Sok z cytryny
Najpierw rozpuściłam dwie łyżeczki żelatyny w gorącej wodzie. Zostawiłam żelatynę do napęcznienia przez 15 minut. Potem zagotowałam na małym ogniu 100 ml śmietanki, dodałam żelatynę i matchę. Bardzo dokładnie mieszałam przez kilka minut, aby dokładnie rozpuścić matchę. Na koniec dodałam dwie łyżki świeżego soku z cytryny. Zostawiłam do ostygnięcia.
W międzyczasie w osobnej misce zmiksowałam pozostałe składniki, czyli mascarpone, twaróg, śmietanę i cukier. Na koniec dodałam ostudzona śmietankę. Całość wyłożyłam na schłodzony spód. Włożyłam do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień na wierzch posypałam startą białą czekoladę i ułożyłam maliny.